Orman yangınları

Rüzgarın bile sıcak estiği bir Haziran gününden herkese selamlar. Havalar ısındıkça bir kısmımız benim gibi kış özleminde, bir kısmımız tatil yerlerinde bu mevsimin sonsuza kadar sürmesi dileklerinde. Ancak küresel ısınmanın etkisiyle birlikte bu mevsimin getirdiği ciddi bir sorun var…

Çalıştık, çabaladık; üstümüzdeki iş yükünün geçtiğimiz aylara nazaran daha düşük olduğu günlere ulaştık. Dinleniyoruz, keyifleniyoruz. Ancak hava çok sıcak. Küresel ısınma yüzünden o kadar sıcak ki, bu sıcaklık yüzünden iklimler değişiyor. Ormanlar yanıyor. Hatta konunun ciddiyeti o kadar yüksek ki Rusya’nın soğuğu altında bile orman yangınları durmak bilmiyor. Duracak gibi de gözükmüyor.

Önce doğal orman yangınlarından başlayalım.

Ciddi bir konu hakkında konuşacağım, ancak bu konuya girmeden önce doğal orman yangınlarını anlatayım. Doğanın yenilenmesinin bir süreci olarak ortaya çıkan bazı orman yangınları, aslında zararlı şeyler değildir.

Çünkü bu yangınlarda yanan yaşlı ağaçlar, orman hayvanlarına yuva olur. Güneş ışığının toprağa inmesini sağlayarak yeni yeşilliklerin yetişmesine katkıda bulunur. Ormanı mahvetmezler, dünyaya zarar vermezler.

Ancak…

Ancak bütün orman yangınları doğal değildir. Hatta son zamanlarda haberlerde art arda görmüş olduğumuz orman yangınlarının çoğusunun sebebi küresel ısınmadır. Uzun lafın kısası insanlar olarak dünyamızın sistemini bozduk. Artık iklimler değişiyor ve dolayısıyla orman yangınları meydana geliyor.

Yanan, hasar gören sekoyalar. Sierra Nevada. Kaynak.
Yeterli suyu alamadığı için ölen mangrovlar. Avustralya. Kaynak.

İklimlerin değişmesi eşliğinde çıkan orman yangınlarının ise çok kötü sonuçları var. Bu yangınlar bir sürü orman hayvanının ölümüyle sonuçlanıyor! Biz yok olan, ve bazıları muhtemelen bir daha yeşermeyecek olan orman alanları hakkında endüstriyel planlar yaparken bu hayvanları neredeyse kimse düşünmüyor.

Hayatta kalan orman hayvanlarını ise bir sıkıntı zinciri bekliyor. Bu hayvanların yuvalarının yok olmasından tutun, beslenmelerini sağlayan ağaçların yok olması ve iklim değişikliğinden ötürü bu ağaçların eskisi kadar çok sayıda yetişmemesi tehlikesiyle baş başa kalıyorlar çünkü.

Örneğin nesli tehlike altında olan orman fillerinden bahsedelim. Orman fili diyince hepimizin aklına iri yarı, cüsseli bir hayvanın geldiğine eminim. Ancak orman filleri eskisi kadar beslenemediğinden dolayı çok zayıflar. Hatta o kadar çok zayıflar ki, halk arasında “bir deri, bir kemik” dediğimiz tabire uyuyorlar.

Gabon, Lopé ormanlarından bir orman fili. Kaynak.

Çünkü daha sıcak olan günler yüzünden orman fillerinin beslendiği meyve ağaçları, artık eskisi kadar meyve vermiyor…

Tabii ki orman filleri şu anda sıkıntı yaşayan onlarca hayvan türünden sadece bir tanesi. Yanan ormanlar hakkında gerçekçi çözümler üretmedikçe de daha bir sürü orman hayvanını bu sıkıntının içine atmaya devam ediyor olacağız.

Mesela yeni duruma uygun düşünmüyoruz. Çünkü yanan ormanların yerine endüstriyel plantasyonlar yapıyoruz. Bu gerçekçi bir çözüm değil. Bu yüzden bazı fidan dikme kampanyaları aslında fayda sağlamıyor, aksine zarar veriyor. Yani iklim değişikliğine karşı aldığımız olgun bir önlem yokken bir de üstüne yanlış planlar yaparak geri dönüşü olmayabilecek zararlar veriyoruz.

Tabii tek sorun endüstriyel plantasyon değil. Yeri geliyor ağaçlardan boşalan bu alanlara oteller dikiliyor, tarım arazileri kuruluyor.

Tüm bu sorunlara karşı da araştırmak ve raporlar tutmak dışında elimizden pek bir şey gelmiyor gibi gözüküyor. Yine de umudum bu kötü senaryonun tersine dönebileceği. Belki bir gün gerçekçi planlar yaparak ormanlarımızı, dolayısıyla geleceğimizi kurtarabiliriz. Hoşça kalın dostlar…

Orman yangınları 2021
Orman yangınları türkiye
Orman yangınları numarası
Orman yangınları nedenleri
Orman Bakanlığı
Orman genel müdürlüğü
Orman yangınlarının sonuçları
Türkiye yangınlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s